دستاورد| توسعه دانش فنی ساخت کاتالیست‌ کلیدی صنایع پتروشیمی

دستاورد| توسعه دانش فنی ساخت کاتالیست‌ کلیدی صنایع پتروشیمی


زمان مطالعه : 1 دقیقه
کد خبر : 98828
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد موفق به توسعه دانش فنی کاتالیست زئولیت HZSM۵ با ساختار‌های مختلف بدون استفاده از قالبگیر و با استفاده از مواد اولیه تجاری شد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، طرح پژوهشی «توسعه دانش فنی کاتالیست زئولیت HZSM۵ با ساختار‌های مختلف بدون استفاده از قالبگیر و با استفاده از مواد اولیه تجاری» توسط علی نخعی‌پور، استاد دانشگاه فردوسی مشهد و با حمایت بنیاد ملی علم ایران اجرا شده است.

نخعی‌پور درباره این طرح توضیح داد: بسیاری از فرآیند‌های پتروشیمی و پالایشی به کمک کاتالیزور‌ها انجام می‌شوند. استفاده از کاتالیزور‌ها باعث افزایش سرعت واکنش، افزایش بازدهی و کاهش مصرف انرژی می‌گردد و از این طریق باعث کاهش هزینه‌های تولید فرآیند‌های شیمیایی می‌شود. از جمله فرآیند‌های پتروسیمی و پالایشی که در آن‌ها از کاتالیزور‌ها استفاده می‌شود می‌توان به فرآیند تبدیل متانول به پروپیلن، فرآیند کراکینگ کاتالیزوری بستر سیال و فرآیند کراکینگ کاتالیزوری بستر سیال پسماند اشاره کرد.

وی افزود: زئولیت HZSM۵ یکی از کلیدی‌ترین کاتالیست‌های مورد استفاده در فرآیند‌های پتروشیمی و پالایش است. اگر چه ساختار کاتالیست برای هرکدام از این فرآیند‌ها متفاوت است اما نقطه کلیدی امکان ساخت کاتالیست با نسبت‌های سیلیس به آلومینای متفاوت است که باعث تغییر اسیدیته کاتالیست مورد استفاده در این فرآیند‌ها می‌شود.

این پژوهشگر در ادامه بیان کرد: کاتالیست زئولیت HZSM۵ یکی از کلیدی‌ترین کاتالیست‌های مورد استفاده در فرآیند‌های پتروشیمی و پالایشی است که در فرایند‌های تبدیل متانول به پروپیلن، کراکینگ باقیمانده‌های نفتی و هیدروکراکینگ به کار می رود.

#20

بیشتر بخوانیم